Το άγχος ,οι επιπτώσεις του ,οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης του στα     ψάρια του ενυδρείου

Το άγχος είναι παρών  στη ζωή όλων των έμβιων όντων  και είναι η δύναμη που επιφέρει φυσική αλλαγή και την προσαρμογή των ειδών. Μικρές ποσότητες του στρες μπορεί να είναι αβλαβείς ή ακόμη και ευεργετικές, αλλά τα υψηλά επίπεδα άγχους ή παρατεταμένες περιόδους άγχος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση του στρες στη ζωή τους και γνωρίζουν πολλά από τα αίτια, καθώς και τις πιθανές θεραπείες. Ωστόσο, το άγχος που επηρεάζει τα ψάρια είναι διαφορετικό και πολύ πιο διαδεδομένο. Η φύση της διατήρησης υδρόβιων ειδών σε κλειστούς χώρους δημιουργεί πολλές εντάσεις που είναι μοναδικές για τα ψάρια ενυδρείου. Για να είναι επιτυχής η διατήρηση υγιών  ψαριών σε  ενυδρείο, θα πρέπει να ξέρετε τι προκαλεί στρες στα ψάρια, καθώς και πώς να το αποτρέψουμε. Αυξημένα επίπεδα στρες είναι η αιτία των περισσότερων προβλημάτων υγείας στα ψάρια και αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει στον εντοπισμό των αιτίων του στρες και να δώσει συστάσεις για θεραπεία.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος είναι οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί σωματική ή ψυχική δυσφορία που οδηγεί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες που σχετίζονται με ή αποτελέσματα σε συγκεκριμένες φυσιολογικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αγχωτικά γεγονότα θα προκαλέσει μια αύξηση στον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος, αυξημένο σάκχαρο του αίματος, και την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Το στρες μπορεί να είναι σωματικό, ψυχολογικό, ή  περιβάλλοντικό. Το στρες μπορεί να είναι είτε σύντομο και αιφνίδιο ή μακροχρόνιο και χρόνιο Το . ήπια, βραχυπρόθεσμο άγχος έχει μερικές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά μακροπρόθεσμα το άγχος ή το σοβαρό, βραχυπρόθεσμο στρες συμβάλλει σε πολλές από τις ασθένειες και τους θανάτους στα ψάρια ενυδρείου.

Το άγχος και οι επιπτώσεις του  στην υγεία των ψαριών

To βραχυπρόθεσμo άγχος θα προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, και η αναπνοή. Το ψάρι αντιδρά πολύ, όπως κάνουμε με τον τρόπο fight or fligh. Το ψάρι μπορεί να διατηρήσει μόνο αυτές τις αλλαγμένες καταστάσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα και, στη συνέχεια, θα προσαρμόστει και το άγχος θα γίνει χρόνιo. Το στρες συνοδεύεται από την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά από τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία που σχετίζονται με το στρες. Πέραν του ότι έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την πέψη, το χρόνιο στρες θα μειώσει επίσης την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και πλήρως. Αυτό μείωνει την  ανοσολογική απόκριση και είναι αυτό που επιτρέπει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες να μολύνουν ένα ψάρι δηλαδή να σπάσουν την άμυνα του οργανισμού και να εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα.με αποτέλεσμα την  νόσο και το θάνατο.

Η χρήση του νέου προϊόντος της Eν ύδωρ : «αντιστρές» βοηθάει πολύ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ειδικά στην περίπτωση των νεοφερμένων ψαριών ή αυτών που έχουν υποστεί επίθεση από άλλα ψάρια , φυσικά πρέπει να χωριστούν τα ψάρια που έχουν διαμάχη μεταξύ τους ώστε να παύσει ο  στρεσογόνος παράγοντας.

Τα αίτια του στρες

Υπάρχουν δεκάδες δυνητικών τάσεων στα ψάρια, αλλά μερικές από τις πιο κοινές αιτίες είναι:

αυξημένη αμμωνία

αυξημένα νιτρικά

Ακατάλληλο επίπεδο pH

Διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

ακατάλληλη αλατότητα

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου

Παρενόχληση από άλλα ψάρια

Έλλειψη από κρυψώνες

Η έλλειψη αρκετών ψαριών του είδους  ώστε  να γίνουν ομάδα

Ικανοποιητικό μέγεθος της δεξαμενής

Υπερπληθυσμός της δεξαμενής

Φάρμακα και θεραπείες νερού

ακατάλληλη διατροφή

Διαταραχή της δεξαμενής

Κακομεταχείριση  και μεταφορά των ψαριών

Αυξημένη αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά άλατα όλα αυτά δημιουργούν επιδείνωση της υγείας των ψαριών και οδηγούν  στο στρες. Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό στρές, ενώ ελαφρώς αυξημένα επίπεδα μπορεί να συμβάλει στην χρόνιο στρες.

Όταν τα επίπεδα του pHαλλάξουν απότομα προκαλούν έντονο άγχος και συνεχώς αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα του pH μπορεί να προκαλέσει χρόνιο στρες. Πολλά ψάρια τείνουν να  προσαρμοστούν στις μακροπρόθεσμες αλλαγές, αλλά υπάρχουν και όρια. Οι αλλαγές του pH πάνω από 1,5 μονάδες πάνω ή κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα των προδιαγραφών του είδους θα έχει αρνητική επίδραση την πάροδο του χρόνου και δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί αποδεκτή.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι πολύ υποτιμημένος  παράγοντας άγχους των ψαριών. Τα περισσότερα τροπικά ψάρια του γλυκού νερού και τα θαλασσινά ψάρια δεν ανέχονται αλλαγές θερμοκρασίας πολύ καλά. Πολλές δεξαμενές που δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά θα έχει πάνω από τη συνιστώμενη μέγιστη ενός βαθμού διακύμανσης της θερμοκρασίας σε μια περίοδο 24 ωρών λόγω της θερμοκρασίας δωματίου, φώτα και εξοπλισμό. Οι ημερήσιες διακυμάνσεις θα δημιουργήσουν το χρόνιο .

Τα άγρια ψάρια ζουν μέσα σε πολύ συγκεκριμένα επίπεδα αλατότητας (επίπεδα αλατιού στο νερό). Οι οργανισμοί τους εργάζονται σκληρά για να διατηρηθεί η ωσμωτική κλίση μεταξύ τους και το περιβάλλον τους. Αν η περιβαλλοντική τους αλατότητα δεν είναι ειδική για τις ανάγκες τους και δεν διατηρείται σε σταθερό επίπεδο, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να διατηρήσουν την ωσμωτική κλίση τους, το οποίο δημιουργεί καταπόνηση και χρόνιο στρες.

τα επίπεδα του οξυγόνου που είναι κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα μπορεί να προκαλέσει τα ψάρια να «αναπνέει» πιο γρήγορα από ό, τι η βέλτιστη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες. Προφανώς, πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βραχυπρόθεσμη στρες και τον θάνατο.

Η παρενόχληση από άλλα ψάρια και η έλλειψη από κρυψώνες  πάνε χέρι-χέρι. Θα πρέπει να υπάρχουν δύο κατάλληλοι χώροι  κρυψώνας για κάθε ψάρι στη δεξαμενή, διαφορετικά, τα ψάρια  πρόκειται να είναι σε κατάσταση εκφοβισμού. Να θυμάστε ότι σε αντίθεση με το περιβάλλον τους στην άγρια ​​φύση, τα ψάρια αυτά κρύβονται ή φεύγουν μακριά  και δεν μπορεί να προσβληθούν ι από επιτιθέμενους. Η επιθετικότητα είναι ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα σε πολλές δεξαμενές που οδηγεί πολλούς τραυματισμούς, μολύνσεις, και το θάνατο. Ένα νεοφερμένο ψάρι μπορεί να πεθάνει από το άγχος ακόμα και μέσα σε 2 ώρες! αν κυνηγηθεί ασύστολα και βίαια από άλλο ψάρι

Υπερφόρτωση της δεξαμενής είναι ένα κοινό πρόβλημα που συμβάλλει σε όλες σχεδόν τις τάσεις στην παραπάνω λίστα, από τη ρύπανση των υδάτων σε εξάντληση του οξυγόνου στην παρενόχληση. Μην υπερπληρώνετε τις  δεξαμενές σας

Αν προσθέσετε κάποιο χημικό στο νερό για τη θεραπεία μιας ασθένειας ή κατάστασης του νερού, πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι αγχωτικό για τα ψάρια σας, αλλά μερικές φορές  είναι απαραίτητο ώστε να σταματήσει η διάδοση μιας μολυσματικής ασθένειας.. Προσπαθήστε να αποφύγετε την επεξεργασία του νερού, αν είναι δυνατόν και να χρησιμοποιείτε πάντα μια δεξαμενή καραντίνας ή θεραπεία..

   Η ακατάλληλη διατροφή είναι επίσης ένας  ευρέως αγνοημένος παράγοντας άγχους των ψαριών. Πολλά ψάρια μπορούν να ζουν με την ελάχιστη διατροφή με τα παλιά ή μπαγιάτικα  τρόφιμα νιφάδων, αλλά αυτή η κακή διατροφή είναι ένα χρόνιο στρες. Μια ποικιλία από καλά διατηρημένα ξηρά τρόφιμα, καθώς και παγωμένα  αποξηραμένα, φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα μεμονωμένα είδη είναι απαραίτητα για την πρόληψη χρόνιου στρες.

Η ανησυχία των ψαριών που προκαλείτε  χτυπώντας το γυαλί της δεξαμενής είναι επίσης σοβαρός λόγος , ή ακατάλληλη  διακόσμηση θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο.

Πώς μπορείτε να εξαλείψετε το στρες

Ενώ είναι αδύνατο να εξαλειφθεί κάθε άγχος, εμείς ευτυχώς έχουμε  τη δυνατότητα να  περιορίσουμε  ή να αποτρέψουμε  πολλές από τις αιτίες. Το οξείο άγχος είναι πιο εμφανής και πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα. Το Χρόνιο στρες συχνά δεν είναι ορατό. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες και μήνες για να αναπτυχθεί. Τα ψάρια σας μπορεί να φαίνεται να τα πάει μια χαρά, μέχρι που μια μέρα αρρωσταίνει και πεθαίνει, και στη συνέχεια, λίγες εβδομάδες αργότερα, ένα άλλο και ούτω καθεξής. Εάν έχετε ψάρια που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, είναι πιθανό να υπάρχει μια πηγή άγχους που πρέπει να εντοπιστει και να διορθωθεί. Η άλλη μεγάλη πηγή στρες είναι στα νεοφερμένα ψάρια στο ενυδρείο σας. Αγοράστε ψάρια μόνο από τις πιο αξιόπιστες πηγές  που τα προσέχουν και τα συμπεριφέρονται άριστα. Εγκλιματίστε τα νέα ψάρια σας σωστά, χρησιμοποιήστε μια δεξαμενή καραντίνας, και βεβαιωθείτε ότι τα νέα  ψάρια σας τρέφονται σωστά. Περάστε περισσότερο χρόνο παρατηρώντας τα  νέα ψάρια και να έιστε όσο  πιο προσεκτικοί μπορείτε. Περνώντας  λίγο χρόνο μαζί τους  μπορεί να κάνει τη διαφορά  σπάζοντας το χρόνιο στρες κύκλο και κρατώντας αυτά τα ψάρια υγιή και απαλλαγμένα από ασθένειες.Είναι πολύ χρήσιμη επίσεις η χρήση του αντιστρές της Εν ύδωρ όταν εισάγουμε στο ενυδρείο καινούργια ταλαιπωρημένα ψάρια.

Το άγχος είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την υγεία των ψαριών. Μόνο με την κατανόηση των επιπτώσεων που έχει το  στρες στα ψάρια, καθώς και να είμαστει σε θέση να εντοπίσουμε  και να αποτρέψουμε  κοινές τάσεις, μπορεί να εξαλείφθει αυτό το πρόβλημα. Οι  χομπίστες, πρέπει να είναι  υπεύθυνοι για την υγεία και την ευημερία όλων των ψαριών τους. Να παρέχουν την υψηλότερη ποιότητα του νερού, τη διατροφή και το κατάλληλο περιβάλλον δεξαμενή. Την εισαγωγή νέων ψαριών να γίνετε προσεκτικά και να χρησιμοποιείτε πάντα μια δεξαμενή καραντίνας ή θεραπεία όταν είναι απαραίτητο. Αν δουλεύουμε σκληρά για να μειωθεί το στρες στα ψάρια μας, μπορούμε ουσιαστικά να εξαλείψουμε  τα προβλήματα ασθένειας στο ενυδρείο μας.