Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορεί να αποτύχει μια θεραπεία στο ενυδρείο μας με  αποτέλεσμα να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέχρι      μαζικούς θανάτους  οργανισμών.                                                 

1)  Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης ώστε να γίνει σύμφωνα με την δόση και διάρκεια του παρασκευαστή και φυσικά αφαιρούμε ενεργό άνθρακα και ζεόλιθο που απορροφούν ανεξαιρέτως ουσίες ,φροντίζουμε επαρκή αερισμό κ.α.

2) Προσέχουμε να έχουμε καθαρό νερό πριν εισάγουμε το φάρμακο και ο λόγος είναι προφανής! Κάθε φάρμακο δημιουργεί  λίγο ή πολύ ένα στρες σε έναν οργανισμό αφού στόχος του φαρμάκου ή χημικού είναι να σκοτώσει τον παθογόνο μικροοργανισμό αλλά όχι το ψάρι.

Οπότε για να μειώσουμε το στρες φροντίζουμε να έχουμε κάνει την προβλεπόμενη αλλαγή νερού ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση από Νιτρώδη και Νιτρικά.

3) Φυσικά  καθοριστικός παράγοντας είναι να γίνει σωστή διάγνωση , ένα λάθος φάρμακο οδηγεί σίγουρα σε καταστροφή αφού από την μια έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και από την άλλη το λάθος φάρμακο συμβάλει σε ένα επιπλέον στρές.

4) Χρόνος! Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την χορήγηση θεραπευτικών σκευασμάτων γιατί στα διακοσμητικά ψάρια δεν μπορούμε να επέμβουμε δραστικά όπως σε άλλους οργανισμούς με ορούς και ενέσεις ώστε να προλάβουμε την επέλαση των παθογόνων.

5) Τι είναι επιτυχημένη θεραπεία εξαρτάται και από την επικινδυνότητα του μικροοργανισμού, πχ αν ένα εντεροβακτηρίδιο προκαλεί 100% θνησιμότητα

Και εμείς σώσουμε τα 8 ή 7 από τα 10 ψάρια μας τότε μπορούμε να πούμε ότι

Είχαμε μια  επιτυχημένη θεραπεία.

 6) Δεν ανταποκρίνονται όλα τα είδη ψαριών καλά μια ουσία αλλά πέραν αυτού

Ενδέχεται να μην ανταποκριθεί  καλά σε μια ουσία και κάθε οργανισμός του ίδιου είδους, αυτό σημαίνει ότι κάποιο ψάρι μπορεί να τα “τινάξει” αδικαιολόγητα.

Έχουν τύχει περιπτώσεις να βάλει κάποιος φαρμακευτική ουσία στο ενυδρείο για θεραπεία ώστε  να θεραπεύσει προσβεβλημένο ψάρι και την επόμενη μέρα να έχει πεθάνει κάποιο άλλο που του φαινόταν υγιέστατο!

Γι αυτό αν κρίνουμε ότι κάποιο ψάρι δυσανασχετεί και φαίνεται καταπονημένο μετά από χορήγηση θεραπείας αλλάζουμε νερό ή μεταφέρουμε το ψάρι σε άλλη δεξαμενή.

 7) Θερμοκρασία?  Μπορεί η θερμοκρασία να παίξει ρόλο στην θεραπεία?

Λογικά ναι! Αφού μερικές ουσίες είναι πιο δραστικές σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες

Και φυσικά έχουμε τους οργανισμούς να αντιδρούν με αυξημένο μεταβολισμό

Στις υψηλότερες θερμοκρασίες πχ 28-30+ βαθμούς κελσίου

Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι θα προσλάβει περισσότερη δόση ουσίας οπότε μπορούμε εκ των προτέρων να προσέξουμε την δοσολογία σε υψηλές θερμοκρασίες , βέβαια η ουσία θα καταπολεμήσει γρηγορότερα τον παθογόνο

μικροοργανισμό αλλά το θέμα είναι μην προκαλέσουμε και βλάβη σε ευαίσθητα όργανα του ψαριού όπως τα βράγχια , το συκώτι, τα νεφρά κτλ.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνούμε τον νόμο του Μπόιλ για τα αέρια ότι όσο αυξάνει

Η θερμοκρασία σε ένα υγρό τόσο μειώνετε η περιεκτικότητα του σε αέρια.

Δηλαδή το οξυγόνο που μας ενδιαφέρει!